Кожен має можливість надати пропозиції до проекту розпорядження «Про регулювання цін на основні продовольчі товари».
В Україні з метою забезпечення стабільності на ринку продовольчих товарів на рівні облдержадміністрацій встановлюються граничні торгівельні надбавки та рівень рентабельності на певний перелік товарів. Необхідно гарантувати населенню цінову стабільність на соціально значимі продукти харчування.
На території Одеської області в 2008 році розпорядженням голови облдержадміністрації були встановлені граничні надбавки на на деякі продовольчі товари. В березні 2012 року в цей документ були внесені несуттєві доповнення.Офіційно торгівельна надбавка на борошно, макарони та крупи вітчизняного виробниццтва-12%. На хлібі в торгівельних мережах мають заробляти не більше 10% від оптової ціни. 15% надбавки можна встановити на яловичину, свинину, м’ясо птиці, сир та сметану, а також на яйці і цукор-пісок. В той же час на масло вершкове та олію соняшникову вітчизняного виробництва роздрібні продавці можуть накинути не більше 12 % від закупівельної ціни. Крім цього рентабельність виробництва хліба та борошна на території Одеської області не може перевищувати 5%.А гранична надбавка на дитяче харчування-25%.
В Котовську відділ торгівлі та підприємництва Управління економічного розвитку щодекадно здійснює моніторинг цін у місті та відправляє результати до Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації.
На сьогодні на рівні області проводиться аналіз результативності встановлення граничних надбавок, та готується новий проект щодо вдосконалення розпорядження «Про регулювання цін на основні продовольчі товари».. Згідно офіційної інформації Одеської облдержадміністрації кожна зацікавлена особа може надати свої пропозиції Департаменту економічного розвитку і торгівлі стосовно вищевказаного документа. Свої листи можна надіслати по адресу -65032, м. Одеса, пр-т Шевченка, 4, або на E-mail:- eko@odessa.gov.ua
Дальчук Тетяна.
|